Isolatiematerialen

Er zijn erg veel verschillende materialen op de markt voor het isoleren van je vloer. Je kan ze kiezen met verschillende isolatiewaarden, kenmerken, prijzen en bijkomstigheden. Het type vloer bepaalt ook welk materiaal beter is en de methode van isoleren idem dito. Het is dus verstandig dat je het juiste isolatiemateriaal kiest voor jouw situatie.

Glas- en steenwol

Glas- en steenwol zijn de goedkoopste isolatiematerialen op de markt. Ze worden meestal gebruikt om de onderkant van de vloer mee te isoleren en worden geleverd in de vorm van een deken. De isolatiewaarde is goed, en ze hebben een aantal extra voordelen zoals geluidsisolatie en waterafstoting, maar ze zijn ook moeilijk om mee te werken omdat ze schadelijke vezels loslaten die huidirritatie kunnen veroorzaken.

PUR schuim

Dit is het duurste materiaal op de markt, maar heeft wel die beste isolatiewaarde. Dit is een twee-componentenschuim dat makkelijk in alle hoeken en gaten kan worden gespoten. Een dunne laag is voldoende voor optimale isolatie. Het zet bij het drogen ook een beetje uit zodat het alle gaten en kieren van je vloer kan dichten. PUR schuim is echter niet erg milieuvriendelijk en kan een aantal dagen na aanbreng flink ruiken.

Thermokussens

Thermokussens zijn ook vrij duur, maar isoleren erg goed. Dit bestaat uit een aantal lagen aluminiumfolie met lucht er tussen die onder aan de kruipruimte worden aangebracht. Hierdoor kan warmte nauwelijks weg. Thermokussens zijn wel breekbaar en één gaatje kan de isolatiewaarde al naar beneden halen.

Ecologische materialen

Er zijn ook een aantal ecologische materialen op de markt waarmee je je huis met afvalstoffen kan isoleren. Denk hierbij aan schapenwol, kurk, houtvezels en vlas. Vaak is de isolatiewaarde van deze materialen goed, maar zijn ze vergeleken met glas- en steenwol aan de dure kant. Ook zijn ze vaak nog moeilijk te krijgen omdat ze erg specialistisch zijn.

Wat kost vloerisolatie met/zonder subsidie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de jaarlijkse besparingen. Gratis en vrijblijvend.